Polen-Litouwen-Letland 2015 dag 4

Dag 4, Znin – Swiecie, 131,8 KM (excl. 4 km voor boodschappen), 18,0 KM/H, 7.18,0, 383 HM (Garmin), 250 HM (Bikemap)

Route 3,311,222 – powered by www.bikemap.net

Ik ben wederom vroeg wakker en het regent nog steeds, dus ik blijf maar weer doezelen. Om acht uur vind ik het genoeg geweest en begin met inpakken. In anderhalf uur pak ik mijn spullen in, hierna bedenk ik ineens dat een standaard van mij loszit, ik probeer deze met de hand los te draaien, maar dat gaat niet, dus dan maar de achtertas leegpakken op zoek naar een tie-rip om de standaard vast te zetten. Hierdoor ben ik uiteindelijk pas om tien uur weg.

DSCN0052

Het eerste stuk gaat prima, verhard door het lichtglooiende landschap. Al snel volgt een stuk onverhard, dat goed te fietsen is en later een heerlijk asfaltweggetje door een bos. Alleen een doorsteek over een onverhard pad gaat moeizaam, met enorm mul zand. Na weer een stuk asfalt moet ik linksaf een onverharde weg op, het eerste deel door een dorpje dat erg armoedig aandoet, honden slaan overal aan, gaat nog wel, maar al snel wordt de weg zo mul dat er niet meer te fietsen is.

DSCN0055

Ik besluit terug te gaan naar de asfaltweg en die maar verder te volgen, een stuk om, maar 5 km zo’n mulle weg lopen gaat wel erg lang duren. Maar ook deze weg wordt al snel onverhard, deze is echter wel iets beter te fietsen dan de andere weg, maar is ook zes kilometer om. Als ik weer op een asfaltweg uitkom besluit ik dat het tijd is voor een pauze, in een bushokje eet ik wat en zie dat mijn fiets en fietstassen door de onverharde wegen en de regen er niet meer uitzien. Het blijft toch altijd jammer als je de taal niet kent, een oudere vrouw probeert een gesprek aan te knopen.

DSCN0056

Hierna volgen een aantal geasfalteerde wegen, de één druk, de ander rustig. Ook volgt er nog een stuk onverhard met veel wasbord, wat volgens de kaaart een secundaire weg zou zijn. Hierna twijfel ik even, ik kan een weggetje nemen dat ook onverhard is of een stuk om over grote wegen, ik besluit mede door de tijd voor het laatstse te kiezen.

DSCN0058

De weg die volgt zou volgens de kaart slechts een pad zijn, maar is mede dankzij Europees geld een mooie asfaltweg geworden. Hier beland ik ook op de R1, na veel landbouw volgt nu ook weer bos, met name de weg naar Koronowo is druk en er wordt hard gereden, wel door een prachtig bos.

DSCN0059

Het is inmiddels half vier en ik moet nog zo’n 55 kilometer. Ik neem nog een langere pauze en ga weer op pad, van Koronowo, volgens de vorige campingbeheerder een mooie plaats, zie ik alleen een industrieterrein. Het is inmiddels al wel weer een tijdje droog geworden.

DSCN0060

Het laatste stuk is ‘stoempen’ over kleiner weggetjes door boerenland tegen de wind in. Helemaal vervelend zijn de wegwerkzaamheden waar ik niet langs kan, gelukkig is de omweg over het ‘pad’ (volgens de kaart) andermaal met een beetje Europees geld netjes geasfalteerd.

DSCN0062

In Swiecie op de camping aangekomenis er een feest aan de gang, als ik daar geen probleem mee heb kan ik daar ‘rustig’ kamperen, vertelt de zoon des huizes, die prima Engels kan. Het is inmiddels na ruim 130 kilometer bijna 19.00 uur, dus ik vind alles prima. Geholpen door een aardige dronken man en opgehouden door een dronken vrouw, waar ik nog wel een broodje van krijg, zet ik in een uur mijn tent op en ben ik gedoucht en ga snel naar de supermarkt. Ik was vergeten te vragen hoe lang het feestje duurt, maar die is dan al afgelopen.

DSCN0066

De camping is met 13 zlotty niet duur en ziet er prima uit aan de voet van een kasteeltje, met redelijk nieuw sanitair. Als ze nog een aantal dingen aanpassen kan het zo in eoa gids voor mooiste kleine campings. Er staan drie huisjes die er niet meer uitzien, de wasgelegenheid is prima, maar het deel buiten de douchebak is erg klein en de douchekop kan al niet meer blijven hangen en onder de afwasbakken staat een hoop afval (in plastic zakken). Maar desalniettemin is het echt een prima camping.

Naar dag 3

Naar dag 5

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *