Ijsland 2014 dag 23

Dag 23, zaterdag
66,5 KM, 15 KM/H, 4.24,57
HM (volgens Bikemap): 640 HM

Route 2,774,853 – powered by www.bikemap.net

Ik doe het wederom rustig aan en sta pas laat op, vandaag is het toch een korte dag. Het is inmiddels betrokken, maar van regen lijkt geen sprake te zijn. Rustig pak ik mijn spullen in en doordat ik tot tweemaal toe aan de praat wordt gehouden, eerst door een Nederlandse man die zelf een week gefietst heeft en daarna een wandeltrekking van een paar dagen heeft gedaan. En later door een Engelsman die in 19 dagen van de ene naar de andere kant van Ijsland is gelopen. Hierdoor ben ik pas om elf uur weg.

‘Gelukkig’ ken ik de weg inmiddels, het is dezelfde route als naar de fietsenmaker, waardoor ik rond twaalf uur de bebouwing weer uit fiets, gelijk is er weer niks behalve een weg, rotsen, mos, as, zand en bergen.

Zowaar wordt de weg na een paar kilometer onverhard, dan heeft de kaart van National Geographic toch gelijk, volgens deze is de weg vanaf hier geheel onverhard tot aan de kustweg, volgens Cycling Iceland is de weg bijna geheel verhard.

En gelijk is er een flinke steile klim, in de afdaling zie ik een stel pauzeren dat met een tandem op reis is, ik vraag mij af of zo’n steile klim en afdaling een beetje te doen is met een tandem.

Na een korte afdaling komt de weg uit bij een meer en wordt weer verhard, om bij twee korte steile klimmetjes weer onverhard te worden en daarna weer verhard. De omgeving is weer mooi en heel anders dan de laatste dagen.

Bij een aantal hot springs pauzeer ik even en voor het eerst ruik ik echt de zwavel. Bah, wat een stank. Het is dan nog tien redelijk vlakke kilometers tot aan de kustweg.

Hier is het weer rechtsaf richting Grindnavik, ook weer een weg die ik al ken. Zo’n 24 kilometer, hoe kan het ook anders, tegen de straffe wind in. Als ik de weg opdraai komt er ook net een fietser aan die in de richting van Grindnavik fietst, ik denk die pikt wel aan in mijn wiel, maar als ik iets verderop omkijk is geen spoor meer van de fietser te bekennen.  Er is nog één heuvel te gaan en dan komt Grindnavik in zicht.

Het is de hele dag bewolkt, maar regen is er niet gevallen.

Ik doe eerst boodschappen en ga dan naar de camping, die een stuk rustiger is dan drie weken geleden, ook in de keuken, waar ik dit nu aan het schrijven ben. Ook de Duitse moeder met dochter en zoon die ik eerder al een paar keer tegen kwam bij Geysir in de buurt staat hier weer.

Ik koop nog voor een paar euro Wifi-tegoed, en ik lees dat de vulkaan inmiddels code rood heeft veroorzaakt, als dat maar goed gaat overmorgen met de vlucht. Als ik gedoucht heb begint het te regenen, maar inmiddels is het ook weer droog geworden. Hopelijk blijft dat zo, zodat ik alles een beetje droog in kan pakken.

Naar dag 22

Naar dag 24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *