Noorwegen 2013 dag 22

Dag 22, Haersletta camping – Kiruna
166.63 KM, 18,5 km/h, 8.58,08
HM (volgens Garmin GPS): 997 HM; (volgens Bikemap): 2450 HM

Route 2,851,430 – powered by www.bikemap.net

Ik ben vroeg wakker en vertrek om vijf over half acht van de camping. Als ik even onderweg ben bedenk ik mij ineens dat ik iets vergeten ben, mijn helm. Terug op de camping kan ik de sleutel gelukkig nog uit de brievenbus vissen en ja hoor de helm ligt op de stoel die onder te tafel geschoven staat.

DSCN0772

Maar weer opnieuw beginnen met klimmen en al snel volgt een bordje met 9% 0,3 – 3,3 km Low Gear, de low gear had ik op dat moment al geschakeld, maar hoe ze die stijgingspercentages in Noorwegen berekenen weet ik echter niet. Het klimt lekker door, met een stormachtige wind tegen, maar 9% wordt het nog geen 3 mm, laat staan 3 kilometer.

DSCN0773

Met af en toe een afdaling klimt het flink door tot zo’n 520 meter, de omgeving is prachtig, ruig, rotsen, bomen nog steeds zonder bladeren, her en der een zomerhuisjes en af en toe nog een beetje sneeuw langs de kant van de weg.

DSCN0775

Ondanks de omstandigheden (harde wind tegen), gaat het fietsen lekker en bereik ik na zo’n twee uur de Zweedse grens, dat op ongeveer dezelfde hoogte ligt als Kiruna. Dat betekent elke hoogtemeter ook een afdalingsmeter, maar het omgekeerde is eigenlijk alleen het geval. De omgeving blijft in eerste instantie hoog en ruig. Eerst daalt de weg af naar een groot meer en blijft hierna langs het meer stijgen en dalen zonder dat het ooit echt steil wordt.

DSCN0776

Om kwart voor twaalf ben ik in Abisko, de plaats waar ik de etappe heb laten eindigen. Ik twijfel, doorfietsen naar Kiruna is nog 95 kilometer tegen de wind in, met de nodige hoogtemeters, of hier blijven, waar verder weinig te doen is. Ik besluit na een pauze door te fietsen.

DSCN0778

Na zo’n tien kilometer na Abisko begin ik mij toch af te vragen of dit wel zo’n verstandig plan is met zo’n harde wind tegen en twijfel ik zelfs om om te draaien en terug te gaan. Alsof ik gehoord ben door een hogere macht draait de wind vijf minuten later ineens van tegen naar opzij en even later naar een stormachtige wind in de rug. Op de vlakkere stukken fiets ik met gemak 30 km/h en ook het klimmen gaat een stuk makkelijker.

DSCN0781

Langs het meer en een stuk er voorbij blijft de wind mij gunstig gezind, maar met zo’n veertig kilometer te gaan begint het te regenen en gaat de wind liggen, waardoor de laatste kilometers toch nog erg zwaar worden. Een pauze zit er ook niet in, want als ik mijn regenjas aandoe word ik direct omringt door een plaag van muggen.

DSCN0783

Even later begint het echt te hozen, welkom in Zweden, zulke harde regen heb ik in Noorwegen in drie weken niet meegemaakt. Op mijn laatste benen fiets ik Kiruna in, en dat nog voor vijf uur, terwijl ik onderweg net na Abisko nog rekende op een aankomsttijd van acht uur.

DSCN0786

In Kiruna doe ik nog snel wat boodschappen bij de ICA. De camping is erg netjes, met een mooi zwembad, waar ik mij op aanraden van de receptie gratis kan douchen als ik snel ben. De receptie, restaurant en bar zien er chique uit en de kosten zijn 480 SEK voor drie nachten. Er is een ruime nette keuken, waar ik nog veel tijd lezend door zal brengen. En geheel gratis zijn er muggen, heeeeeel veel muggen, maar gestoken word ik bijna niet.

Naar dag 21

Naar dag 23+24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *