Noorwegen 2013 dag 15

Dag 15, Polar camp Hilstad – Reipa
70 KM, 20,1 km/h, 3.28,42
HM (volgens Garmin GPS): 621 HM; (volgens Bikemap): 700 HM (HM van de tunnels geschat en eruit gehaald)

Route 2,851,398 – powered by www.bikemap.net

De dag begint vroeg, want we willen om 8.30 uur de ferry halen. Als we wakker worden is het weer direct goed, sterker ik word voor de wekker al wakker omdat het warm wordt in de tent. We beginnen met een stukje van drie km om daarna een uur op de ferry te zitten en ondertussen de poolcirkel over te steken (hier gaat een dag per jaar de zon niet onder en komt een dag per jaar de zon niet op). Veel stelt dit niet voor, een wereldbol op een rots.

DSCN0660

Het volgende stuk wordt jagen, we hebben anderhalf uur om de volgende ferry te halen, zo’n 30 kilometer verderop. Ook een ouder Duits echtpaar probeert dezelfde ferry te halen. Op het eerste klimmetje van zo’n 10% kunnen ik en het Duitse echtpaar Bert en Dennis nog volgen, Thomas moet er wel direct af. De eerste 10 kilometer klimt het redelijk door en kan ik Bert en Dennis nog volgen, terwijl het Duitse echtpaar ook al niet meer te zien is.

DSCN0665

Dan zit ik er al flink doorheen en hoop ik op een stukje bergaf of vlak, een tunneltje lijkt redding te bieden, die zijn meestal redelijk vlak, maar deze klimt rustig door. Ik wens Bert en Dennis succes en ga mijn eigen tempo rijden. Na de tunnel volgt een stuk valsplat en zowaar komt het Duitse echtpaar mij voorbij, ik klamp nog even aan maar moet ook hen al snel laten gaan, even denk ik de ferry niet meer te gaan halen, hooguit als Thomas mij bijhaalt en wij kop over kop kunnen fietsen dat we hem nog net kunnen halen.

DSCN0666

De volgende tunnel stop ik even om mijn lichten aan de fiets te hangen en aan te doen, ik kijk achterom maar er is nog geen Thomas te bekennen, dan maar alleen verder. In de tunnel gaat het ineens erg hard, eerst 30 km/h en het laatste stuk 45 km/h, ik krijg weer een beetje hoop en ook het volgende stuk langs het water gaat erg lekker. Voor de laatste vijf kilometer heb ik nog een half uur, wel met een klimmetje erin, maar dat moet makkelijk te doen zijn. En inderdaad haal ik de ferry makkelijk en ook Thomas haalt de ferry net. Nog nooit leek het op een fietsvakantie van mij zo op een wedstrijd.

DSCN0668

Na de korte ferry van 10 minuten is het weer zo’n 30 kilometer naar de volgende ferry, ditmaal hebben we daarvoor drie uur, dus geen gehaast, maar rustig fietsen. We eten de lunch bij een supermarkt direct na de ferry en fietsen daarna, door een nog steeds prachtige omgeving naar de ferry, het eerste stuk met zijn vieren, daarna een stuk met zijn tweeen, weer een stuk met zijn vieren en het laatste stuk in mijn eentje.

DSCN0674

De ferrry die om 14.30 uur gaat halen we makkelijk. Als het even gaat regenen en we binnen gaan zitten is er ook een landgenoot van Thomas aanwezig. Hij fietst in zijn eentje van Oslo naar Bodo waar hij zondag het vliegtuig terug neemt. Hij zit al vanaf 10.30 uur te wachten, hij snapte de ingewikkelde tijdentabel van de ferry niet (ik zal maar geen opmerking over zijn nationaliteit maken ;)).

DSCN0677

Na deze overtocht is het nog acht kilometer fietsen naar de camping, die weer prima is, 150 NOK, met een gratis douche. ‘s Avonds zitten we in een barbecue hok met één kookplaatje, omdat het hard is gaan waaien en regenen. Toen we aankwamen werden we helemaal gek van de knotts en ander vliegspul. Morgen moeten we op tijd op weg naar Bodo of de Lofoten. Mijn planning, inmiddels overgenomen door de andere heren, is om de ferry van zes uur te halen naar de Lofoten. Je kunt ook in Bodo op de camping gaan staan, maar als je de volgende dag de ferry neemt moet je of heel vroeg op staan (lees midden in de nacht) of je bent ruim een halve dag kwijt omdat je pas laat in de ochtend de ferry kunt nemen, die drie uur en een kwartier of vier uur erover doet (afhankelijk of die een tussenstop maakt).

DSCN0678

Naar dag 14

Naar dag 16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *