Noorwegen 2013 dag 5

Dag 5, Sjoa – Dombas
67,3 KM, 15,9 km/h, 4.13,17
HM (volgens Garmin-GPS): 653 HM; (volgens Bikemap): 1030 HM

Route 2,850,783 – powered by www.bikemap.net

Ik besluit de wekker te negeren en blijf wat langer liggen, de dag verlies op het schema is al een feit. Ik blijf tot acht uur liggen en fiets om tien uur van de camping. De E6 is redelijk druk en niet heel prettig te fietsen, maar goed te doen. De weg volgt dezelfde rivier als gisteren.

DSCN0514

Bij Otta verfiets ik mij als ik van de E6 afga en de parralelweg aan de andere kant van het dal wil volgen. De weg gevonden blijkt het een heerlijk rustige weg die natuurlijk af en toe wat stijgt en daalt, maar zeker tegen het einde, wanneer het dal erg breed wordt, erg vlak wordt.

DSCN0515

Bij Sel moet ik de E6 weer op, ditmaal gaat de weg omhoog en is ook hier redelijk druk (voor Noorse begrippen). Wel zie ik hier mijn eerste eland, van de voorbij razende vrachtwagens schrikt hij (of zij) niet maar als ik voorbij fiets sprint hij (of zij) weg.

DSCN0516

Wat dat betreft zijn het net schapen, die met enige regelmaat langs de weg staan te grazen. Af en toe is er een stoer lammetje dat erg lang blijft staan, maar uiteindelijk toch ook wegsprint. Soms gaan ze een tijdje voor je uit rennen, totdat ze bedenken dat dit zinloos is en springen ze alsnog aan de kant.

DSCN0517

Na 13 kilometer kan ik de E6 weer verlaten, en direct gaat het weer flink omhoog. Hier kom ik weer een ‘wild’ dier tegen, een groot statig paard komt zo van rechts aangelopen steekt de weg over en loopt via de andere kant in tegengestelde richting. Even denk ik, de boer zal er straks wel achteraan komen, maar er is niemand in de buurt.

DSCN0518

De weg blijft op zo’n 100 tot 200 meter boven de E6 doorgaan, met af en toe pittige klimmetjes en afdalingen. Zowel het weer als de uitzichten zijn prachtig. De weg gaat gedeeltelijk langs de berg, met links een prachtig dal, omgeven door bergen en in de verte sneeuw.

DSCN0519

Voordat ik wegging kreeg ik regelmatig de opmerking “oh, je gaat zeker voor de mooie dames naar Noorwegen.” Tot dusver was ik ze nog niet tegen gekomen, maar nu weet ik waar ze gebleven zijn, hier bij Dovre in de buurt.

DSCN0520

In Dombass besluit ik een camping te zoeken, zo zorg ik dat de dagen t/m Flakk redelijk evenredig verdeeld zijn. De camping is prima, met een prachtig uitzicht op het plekje waar ik moet gaan staan van de eigenaar. Daarnaast is er, altijd handig, een keukentje.

DSCN0523

Ook is er zowaar een andere vakantiefietser, de eerste die ik tegen kom. Het is een Pool die vanuit Zuid Zweden naar de Noordkaap fietst en van daaruit naar Finland gaat om met het vliegtuig terug te nemen. De man heeft maar liefst zeven tassen bij zich, 2 low rider tassen, twee aan zijn bagagedrager en dan hangt er nog een wiel achter waar ook weer twee achtertassen aanhangen (en nog een zak bovenop zijn bagagedrager.

DSCN0524

 

Hij vertelt dat hij voor de gehele tocht eten mee heeft genomen, hij vond Noorwegen erg duur, maar wilde er wel erg graag gaan fietsen. Normaal kampeert hij ook in het wild, maar hij heeft een probleem met zijn fiets en is door een vrouw naar Dombass gebracht. Het padje tussen de achterderailleur en het frame is kapot gegaan, deze is onderweg al een keer door een fietsenmaker provosorisch gemaakt maar toch weer kapot gegaan. Een nieuw padje op maat is hier echter nergens te verkrijgen, daarom worden er nu drie vanaf de fabriek in Tsjechie gestuurd, die het vervolgens weer doorsturen naar een fietsenmaker in Trondheim, waar het over een week binnen zal komen. Ondertussen heeft de Pool er een eenversnellingsfiets van gemaakt en gaat de komende week elke dag 30 kilometer fietsen naar Trondheim.

Naar dag 4

Naar dag 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *