Ijsland 2014 dag 6

Dag 6, woensdag
37,5 KM, 11,8 KM/H
HM (volgens Bikemap): 550 HM

Route 2,773,759 – powered by www.bikemap.net

Na een heerlijke nachtrust op het zachte mos begint de dag met regen, dat wordt dus de spullen inpakken in de voortent, niet echt ideaal. Als ik buiten kom is het één grote grijze wereld en de gletsjer die ik gisteren nog kon zien, is nu in nevelen gehuld.

DSCN0957

Ik ben ditmaal al om negen uur onderweg en de weg is soms redelijk goed te fietsen en soms vol met gaten of stenen. Het valt mij op dat voor mijn gevoel de linkerkant van de weg vaak beter lijkt dan de rechterkant, ik fiets dan ook vaak aan de linkerkant, verkeer is er toch bijna niet.

DSCN0960

Het eerste deel gaat nog over dezelfde soort met mos bedekte groene heuvels als gisteren, maar ik kom zowaar al relatief snel na een steile afdaling in bewoond gebied. Er staan een paar boerderijen en er zijn wat weilanden, en zowaar een brug over een snelstromende rivier. Gisteren leek het nog alsof ik erg ver van de bewoonde wereld af zat, maar dat blijkt dus mee te vallen.

DSCN0961

Eén keer twijfel ik bij een T-splitsing welke kant ik op moet, maar gelukkig gok ik goed en na een paar kilometer kom ik bij de volgende T-splitsing. De bidons heb ik ondertussen trouwens alweer bij een stroompje kunnen vullen, dit is de splitsing met de F208, de weg naar Landmannalaugar dat zo’n 62 kilometer verder ligt. De F210 was het laatste deel al een stuk beter en ook de F208 is, hoewel onverhard, hier prima te fietsen.

DSCN0961

De weg blijft goed, en slechts rustig klimmend, tot de tweede keer dat er borden staan met de bekende waarschuwingen voor deze wegen. De weg wordt dan weer regelmatig slecht en er zijn regelmatig steile klimmetjes. Het is inmiddels wel opgehouden met regenen en het lijkt zelfs wat op te klaren.

DSCN0965

Ineens komt er een fietser tegemoet gefietst, de eerste die ik zie sinds Hella en zowaar is het de Zweedse weer die ik daar ook al tegen kwam. Zij is via de 26 naar Landmannalaugar gegaan en is nu via de F208 weer op weg naar de ringweg, we wisselen wat ervaringen uit en ik bedenk mij dat als zij deze route met die fiets kan fietsen dan moet mij dat zeker lukken.

De omgeving is wederom prachtig, groen, heuvelachtig, met uitgesleten rivier- en beekdalen en spleten. Wel wordt het langzamerhand weer wat drukker, wat vaker auto’s en een enkele bus en ik zie zelfs een aantal fietsers.

DSCN0966

Het valt trouwens op hoe attent iedereen is, regelmatig opgestoken handen of duimen. En als ik even stilsta voor de zoveelste steile klim, wordt er tot twee keer gevraagd of alles goed gaat.

Na 37 kilometer dient zich een camping aan, de zon is er inmiddels doorgekomen, ik twijfel, Landmannalaugar is nog te doen, hoewel het dan wel een erg lange dag wordt, met de vele crossings die nog volgen. Als ik hier stop loop ik een dag achter op mijn schema, ik besluit dat echter toch maar te doen. Veel spullen zijn inmiddels nat zijn geworden, dan kan ik die mooi laten drogen de zon is er inmiddels doorgekomen.

DSCN0967

De camping is 1.400 ISK en zelfs hier is er te pinnen. De zon mag dan wel schijnen maar het waait ook erg hard wat het koud maakt. Erg veel activiteit is er nog niet op de camping, wel staan er al een aantal tentjes van een organisatie maar daar is nog niemand. In de middag loop ik nog een stukje tussen de rotsen door achter de camping en ik lees wat in de keuken, dat gevestigd is in een groot gebouw met veel stapelbedden. Echt warm is het er niet, maar je zit er in ieder geval uit de wind.

Na het eten besluit ik nog de achterremblokken te vervangen, mijn idee dat ik ijzer op ijzer hoorde bij het remmen klopt inderdaad. Het kost wel de nodige moeite en nu begrijp ik waarom er een speciale tool op de multitool zit, hoewel een schroevendraaier ongetwijfeld ook voldoet, het kost erg veel moeite de blokjes naar buiten te drukken, om de blokjes eruit te kunnen halen en er weer nieuwen in te kunnen plaatsen.

DSCN0970

Het drogen van de kleren en schoenen lukt overigens redelijk goed, het meeste is nog hoogstens klammig. Langzamerhand is het wel een stuk drukker geworden op de camping, al snel kwam er een andere fietser aan, maar die zit de hele middag en avond in zijn tent en spreek ik niet. Maar er zijn ook diverse andere stellen, gezinnen en alleenreizenden gearriveerd, waaronder een Poolse fietser die ik nog wel even spreek. De man heeft diverse tochten gemaakt, waaronder vorig jaar in Siberië.

Naar dag 5

Naar dag 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *