Ijsland 2014 dag 20

Dag 20, woensdag
98,1 KM (incl. 2 km voor boodschappen), 17,1 KM/H, 5.43,03
HM (volgens Bikemap): 380 HM

Route 2,774,824 – powered by www.bikemap.net

De dag begint zonnig, hoewel het de kant die ik in eerste instantie op moet zwaar bewolkt is. Als ik de vlaggen mag geloven is er geen noorderwind maar een noordoosterwind. Na alles in te hebben gepakt is gelukkig ook de tent net weer droog geworden, ik ga ruim voor tien uur op pad.

De eerste zeventien kilometer, waarvan ik de eerste tien al kende, gaan in ongeveer een uurtje voorbij. Ik twijfel even als ik na 15,5 kilometer een asfaltweg linksaf zie, een unicum in Ijsland, er staat echter geen wegbewijzing bij, iets waar ze in Ijsland redelijk trouw aan doen. Gelukkig fiets ik iets verder en er komt al snel de daadwerkelijke afslag. De tweede keer, Reykjavik niet meegerekend, dat ik echt even twijfelde, er is in Ijsland echt prima op de kaart te fietsen.

Onderaan de klim om het schiereiland over te steken doe ik mijn goretex jas uit, de klim is echter niet lang, het steilere stuk hooguit een kilometer. En boven gekomen doe ik de jas ook snel weer aan en deze zal de hele dag niet meer uitgaan. Ik fiets dan al weer even in de schaduw van de wolken.

Ik was gisteren slim geweest en had twee halve liters cola meegenomen. Ik ben echter weer een beetje dom door de flesjes niet goed onder de snelbinder te doen, want net als ik denk de 60 km/h te gaan halen, besluit één van de flesjes te ontsnappen. Ik besluit de 100 meter weer naar boven te fietsen en kan nog net twee slokken uit het flesje nemen.

Na de afdaling komt de weg uit op een T-splitsing, waar ik linksaf moet. De directe omgeving is dan zo goed als vlak, iets dat de hele weg zo zal blijven. Natuurlijk glooit het af en toe wat en heel af en toe is er iets dat een klein beetje op een heuveltje lijkt, maar veel meer dan een Herikerberg wordt het niet.

De wind is inderdaad stevig noordoosterlijk en het volgende deel van zo’n 30 kilometer heb ik hem schuin tegen. Het fietst redelijk vlak, maar links en recht voor mij zijn ruige groene bergen, inmiddels is de zon ook weer gaan schijnen.

Als ik na dit stuk met wind tegen wat langer pauzeer zie ik pas schuin achter mij de Snaeffellsjokull, één van de bergen/hoogtes die permanent met ijs bedekt is.

Na de pauze gaat het weer zuidoostwaarts, waarbij de weg af en toe zo draait dat ik de wind schuin tegen heb en anders komt die hard van de zijkant. De weg is voor Ijslandse begrippen redelijk druk bereden, fietsers ben ik echter al ruim twee dagen niet meer tegen gekomen. De weg voert richting een aantal mooie hoge grijze bergen waar aan de voet Borganes ligt, mijn plaats van bestemming.

De camping is zoals zovelen, zoek een plekje en om negen uur komt iemand van het guesthouse het geld innen. Er zijn twee houten keetjes , elk met twee wc’s en eentje met een douche en de ander met wastafels, niks bijzonders, maar prima voor 950 ISK.

Als ik aankom staan er nog maar een paar tenten en het kost mij al moeite een goed plekje te vinden onderaan het heuveltje, waar je nog een beetje uit de wind staat. Ik sta op een soort uitstulpsel waar inmiddels ook twee andere tenten bij zijn komen te staan en er zijn nog zo’n twintig andere tenten bijgekomen die een plekje half op de heuvel hebben veroverd, echt recht zullen ze denk ik niet liggen vannacht. Op het grote veld staat bijna niemand.

Ik doe nog wat boodschappen, waar ik ook nog twee biertjes bij de staatsslijter haal en schrijf dit terwijl de zon onder gaat en ik uitzicht heb op de zee.

Naar dag 19

Naar dag 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *