Polen-Litouwen-Letland 2015 dag 2

Dag 2, Zbaszyn – Lubasz, 111,7 KM, 19,1 KM/h, 5.51,0, 396 HM (volgens GPS), 260 HM (Bikemap)

Route 3,154,260 – powered by www.bikemap.net

Als ik ‘s nachts wakker word onweert het en ook ‘s ochtends regent en onweert het nog steeds, ik blijf lang doezelen. Om half negen lijkt de onweer en regen wat minder te worden en besluit ik te beginnen mijn spullen in te pakken. Helaas blijkt het van korte duur en komt de onweer en regen weer terug. Pas om elf uur lijkt het ergste geweest en kan ik ook de tent in gaan pakken. De vrouw die gisteren mij wegstuurde omdat je gereserveerd zou moeten hebben komt nog langs. Ze spreekt helaas alleen Pools, gisteren ging de communicatie via haar dochter die een paar woordjes Engels kan, maar het lijkt erop dat ze zich wil excuseren omdat ze dacht dat ik in een huisje wilde slapen.

Om half twaalf ga ik dan eindelijk echt op pad, het regent nog wel, maar de onweer is inmiddels al ver weg. De weg wordt al snel na het plaatsje onverhard en moeilijk te fietsen, modderig en hobbelig. Ik denk al fietsend, was het maar droog, maar ja, dan had ik waarschijnlijk gedacht, regent het maar dan was het niet zo mul geweest.

DSCN0021

In Lomnica (of Lymnica) is er even wat asfalt, bij het mooie kerkje staan mensen zelfs buiten in de regen onder een paraplu de kerkdienst te volgen, maar al snel erna wordt de weg weer onverhard. Bij een brug over de autobaan is het ook weer even asfalt, maar direct erna wordt de weg weer onverhard. Op zich is het leuk fietsen, maar opschieten doet het niet, op de betere stukken 13 km/h, maar vaker is het 10 km/h of zelfs nog langzamer en aangezien ik laat vertrokken ben en ik toch redelijk wat kilometers moet maken wil ik het liefste toch wel een beetje doorfietsen.

DSCN0020

Onderweg bedenk ik mij dat ik waarschijnlijk al meer wasbord heb gehad dan vorig jaar in drie weken in Ijsland. Gelukkig wordt de weg nooit zo mul dat ik niet meer kan fietsen. Als ik na verloop van tijd weer asfalt onder mijn banden heb fietst dat toch wel erg lekker en even verder heb ik de route weer over een stuk onverhard gepland. Maar aangezien ik laat weg was besluit ik de asfaltweg, die erg rustig is, te blijven volgen. Die is wel wat om, maar waarschijnlijk een stuk sneller dan de richtere onverharde weg.

DSCN0022

Bij de eerste pauze, het is inmiddels droog geworden maar nog wel dreigend, besluit ik deze weg door te fietsen tot Miedzychod en daar de 182 te nemen die ik kan blijven volgen tot Lubasz. Daarmee vermijd ik echt drukke wegen, onverharde wegen en een pontje. De omgeving is veel bos, af en toe wat landbouw en een dorpje en redelijk vlak. Echt warm was het in de regen niet, slechts zo’n 12 graden volgens het tellertje, heel wat anders dan de 30 graden van gisteren.

DSCN0023

Langzamerhand wordt de omgeving wat glooiender en komt er meer landbouw. De weg is goed te fietsen, hoewel de weinige auto’s hard rijden heb ik er weinig last van, ze geven over het algemeen veel ruimte en kunnen de snelheid van fietsers goed inschatten. Ik heb het idee dat ze wel fietsers gewend zijn.

DSCN0024

Nadat ik de 182 op ben gegaan wordt het wat drukker, maar het is nog steeds prima te fietsen. Er is weer wat meer bos en weer wat vlakker. In Wornki doe ik nog wat boodschappen bij de Lidl en uiteindelijk kom ik om kwart over zes aan in Lubasz. In Lubasz waren er nog twee supermarkten geweest, ik heb dus voor niks 30 km met al het eten en drinken gefietst.

DSCN0029

De camping is al snel gevonden en met behulp van handen en voeten, een meisje dat Engels zou spreken (ik heb haar maar één woord Engels horen spreken en dat was yes, op de vraag van mij of ze Engels spreekt) en translate.google.pl komen we eruit. De camping is 18 zloty en prima. Gedurende de dag is trouwens de zon nog gaan schijnen en is het zowaar aangenaam geworden met een temperatuur die is opgelopen tot ruim twintig graden.

Naar dag 1

Naar dag 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *