Engeland-Schotland 2009 dag 5

Dag 5, zondag 19 juli 2009, Staveley – Blackford
101,23 KM, 16,3 km/h, 6.13,07
HM: 1050 HM (volgens Bikemap)

Route 2,860,293 – powered by www.bikemap.net

Ik sta redelijk op tijd op, maar kom pas later weg door twee ouwehoerende dronken jonge Engelsen. Gelukkig niet op een vervelende manier, maar het kost wel tijd. Alleen aan het begin van de dag regent het even, maar al snel wordt het droog. Het eerste deel van de route van vandaag gaat grotendeels door het Lake District, een prachtig gebied, maar de end-to-end route die ik vanaf kilometer tien op kan pakken, pakt gedeeltelijk wat grotere wegen. Het Lake District is ook prachtig, maar omdat ik in de Yorkshire Dales kleinere wegen kon pakken, vond ik dat natuurgebied mooier om te fietsen.

P1000105

Het weggetje langs het Thrilmere is echter prachtig, gedeeltelijk tussen de bomen door. Na het meer volgt wederom een klein weggetje, met ook wat pittige klimmetjes. Daarna blijft de route wat kleine weggetjes te volgen, met zeker in het begin een aantal steile hellingen en regelmatig een hek dat open en dicht gedaan moet worden, om de schapen tegen te houden.

P1000110

In Hesketh Newmarket fiets ik verkeerd, maar kom gelukkig in een plaatsje terecht dat nog net op de kaart staat. Hier besluit ik onder het genot van een ijsje (laat mij ook even genieten van het mooie weer) via twee B-wegen naar Carlisle te fietsen en de route te laten voor wat die is. Na Carlisle zal ik de eerste camping nemen.

P1000113

Nadat ik mij verreed in Hesketh Newmarket stonden er al een aantal pittige klimmetjes op het programma, waarbij een vrouw op een paard mij een keer al toeriep dat ze niet wilde ruilen. En ook de eerste B-weg heeft een aantal pittige klimmetjes in petto. Gelukkig klopt de kaart niet, het pijltje staat de verkeerde kant op of de verkeerde plek, waardoor ik niet nog een klimmetje krijg maar een heerlijke afdaling.

P1000119

Vanaf dan gaat de route voornamelijk naar beneden richting Carlisle. Als ik op de tweede B-weg zit  zie ik ineens een wegwijzer staan met een plaatsje die op de E2E-route ligt en besluit toch die maar weer op te pakken.

P1000121

In Carlisle raak ik de route alweer snel kwijt en gebruik ik inmiddels de beproefde Ralph-methode, eerst richting het centrum, vandaar kijken welke richting ik op moet en bij het uitrijden van de plaats de route weer oppakken. Aan het einde van Carlisle doe ik nog even wat boodschappen en eet ik wederom een ijsje, je moet er toch van genieten als het mooi weer is. Het begint even te druppelen als ik de winkel uitloop, maar als ik naar boven kijk zie ik geen enkele wolk waar deze miezer uit kan komen.

 

Op de, voor Engelse begrippen, zeer nette camping (8 pond, incl. Douche) stal ik al mijn spulletjes in de zon uit in de hoop alles te kunnen laten drogen. Dit lukt wonderwel goed, hoewel het ook nu weer heel eventjes begint te miezeren. Mijn spiegelreflexcamera kan ik echter al een tijd niet meer gebruiken, er is vocht ingekomen dat er niet meer uit lijkt te willen en ik gebruik al een tijd de compactcamera die ik ook mee heb. De rest van de vakantie zal ik mijn spiegelreflexcamera niet meer gebruiken.

P1000123

Ik maak nog een praatje met een Nederlands stel met camper dat een tocht maakt door Groot-Brittanie, zij hebben de afgelopen dagen in Wales erg slecht weer gehad, nu maar hopen dat ik deze niet de komende dagen ga krijgen.

‘s Avonds vervang ik de achterremblokken nog, deze zijn als een gek versleten door het weer en de korte steile afdalingen. In sommige van deze afdalingen werd ik er bijna bang van, de voorremmen laat ik nog zitten, die remmen nog redelijk en zo houd ik een reservepaar in de tas.

Naar dag 4

Naar dag 6

Dandy Dinmont Caravan and Camping Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *