Polen-Litouwen-Letland 2015 dag 18

Dag 18

104,8 KM, 20,7 KM/h, 5.03,0, 118 HM, 60 HM (Bikemap)

Route 3.312.398 – powered by www.bikemap.net

Ik slaap erg onrustig, niet eens zozeer door het wildkamperen maar wel door de enorme hoeveelheid kikkers vlak naast de tent. Wij zijn laat naar bed gegaan, rond twaalf uur, en als ik om vier uur moet plassen heb ik het idee nog helemaal niet te hebben geslapen. Iets dat waarschijnlijk niet klopt, aangezien het vier uur later is. Even later begint het nog te regenen en ik blijf onrustig slapen.

DSCN0310

Vanaf zes uur hoor ik door het gekwaak heen Gerhard wat rommelen, zou hij zijn spullen al aan het pakken zijn? Ik verwacht dat ik het opbreken van zijn tent wel zou horen, maar als ik om acht uur opsta is hij al weg. In de regen pak ik mijn spullen in en om half tien ga ik onderweg.

DSCN0312

De rit gaat over de P111, een doorgaande brede weg van Liepaja naar net iets voor Ventspils, maar erg druk is die niet. Soms komt er minutenlang geen auto langs. Het blijft de hele ochtend regenen, maar toch is het prima fietsen, veelal door bossen en af en toe wat landbouw. Na drie kilometer was er trouwens al een bordje voor een camping en weer iets verder zou er vijf kilometer links een camping zijn.

DSCN0319

Vlak voor Jurkalne val ik van mijn trappers, met een pijnlijke hak en scheenbeen tot gevolg, gelukkig weet ik erger te voorkomen. Even twijfel ik, hier blijven of doorgaan, uiteindelijk besluit ik tot het laatste, het regent, er lijkt hier niet veel te doen en het is nog geen één uur. Ik neem wel nog een extra pauze, met een dubbele espresso om een beetje warm te worden en een sandwich.

DSCN0320

Even eerder had ik al een pauze genomen in een bushokje, en het valt mij op dat hoe noordelijker ik weer kom, hoe vaker ik weer spontaan gegroet word. Er zijn hier overigens bijna geen plaatsen of dorpen, tussen Liepaja en Ventspils precies één met een winkeltje en tankstation en dat in ruim 100 kilometer.

DSCN0322

Vlak na Jurkalne wordt het droog, de omgeving blijft hetzelfde en het is heerlijk fietsen met de wind schuin mee. Alleen het laatste stukje naar de 108 is die even schuin tegen en het laatste deel begint het af en toe weer wat te miezeren, maar echt doorzetten doet het niet.

DSCN0325

De 108 wordt iets drukker, maar is zeker goed te fietsen, de donkere wolken zijn alom vertegenwoordigd. In Ventspils is er al snel een prima fietspad en infobord. De plaats ziet er redelijk goed uit, hoewel er ook nog wel wat vervallen flats zijn.

DSCN0326

Ik doe nog wat boodschappen bij de Rimi Mini, die zeker niet mini is en als ik weer buiten kom begint het erg hard te regenen. Samen met wat lokale bevolking schuil ik onder een afdak. Als na een kwartier het wat minder hard regent ga ik op zoek naar de camping die ik al snel vind. Een grote camping, met veel faciliteiten, waaronder een keuken, waar ik dit schrijf, met een koffieautomaat, altijd handig.

DSCN0329

De tent zette ik in de stromende regen op, maar later wordt het langzamerhand beter weer en komt zelfs de zon er nog even door. Er is ook gratis wifi, dus ik zoek voor de laatste dagen een aantal campings op. Ik zag vandaag overigens mensen die van alles versierden met takken, waaronder de auto’s. Inmiddels heb ik begrepen dat het St. Jansdag is, waarbij dat de gewoonte is in Letland.

Naar dag 17

Naar dag 19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *