Ijsland 2014 dag 1

Dag 1 Goor-Schiphol-Reykjavik-Grindnavik
30 KM
HM (volgens Bikemap): 130 HM

Route 2,773,737 – powered by www.bikemap.net

Na alle spullen te hebben ingepakt vertrek ik om acht uur richting Schiphol. Mijn vader bedacht een mooi systeem, ik breng hen (mijn vader en moeder) naar Maastricht, waar zij hun fietsreis naar Rome beginnen. Dan kan ik hun auto weer meenemen naar Schiphol een paar weker later en als zij een week daarna terugkomen nemen zij de auto weer mee terug.

Hierdoor kan ik direct een weekendje oefenen in België, Duitsland en Limburg. De eerste dag fiets ik met mijn ouders mee, gedeeltelijk over de Vennbahn, om daarna twee dagen in mijn eentje te fietsen door onder andere de Eiffel.

Een week later heb ik ook nog een weekend gefietst met een groep ‘jongeren’ van de wereldfietsers, met een groep van bijna dertig man en vrouw fietsen we in twee dagen van Zeist naar Enschede. Een erg gezellig weekend en het zorgt ervoor dat ik al wat kilometers en hoogtemeters met bagage in de benen heb voordat ik naar Ijsland ga.

10393853_308415315987132_8102939311102320437_n

De autoreis gaat zoals gepland en om half tien ben ik op Schiphol waar ik op de parkeerplaats de spullen op mijn fiets doe, en daarna naar de vertrekhal fiets en daar mijn fiets reisklaar maak. Buiten ligt een enorme bloemenzee voor de mensen die twee weken eerder om zijn gekomen bij de crash met de MH-17 in Oekraïne.

Ik sluit achteraan in de rij en check als een van de laatsten in. Tot mijn verbazing moet ook mijn gewone bagage naar de odd-size bagage. Het is toch altijd een gedoe in je eentje met drie tassen (ik had omdat ik extra eten mee had genomen een extra bagagestuk bijgekocht naast de 20 kg en de handbagage die ik mee mocht nemen) en de fiets mee te slepen naar incheckbalie. Maar nu moet ik dus nog een stukje verder met alle bagage. De security check duurt vrij lang, iedereen moet door een speciale scan, waarbij je hele lichaam wordt gescand en de meesten, waaronder ik, moeten daarna ook nog gefouilleerd worden.

De vlucht gaat snel en een kleine drie uur later zijn we al in Ijsland. De fiets en overige bagage is gelukkig meegekomen en de fiets ziet er ongehavend uit. In een uur zet ik alles in elkaar en kan ik naar buiten. Er is alleen een probleem, in de wc’s hebben ze alleen warm water.

DSCN0905

Eenmaal buiten voelt het gelijk een stuk frisser dan in Nederland, ik deed nog erg positief door in een korte broek naar buiten te gaan. De pijpjes heb ik echter bij de hand en doe ik direct aan. Al op de parkeerplaats word ik aangemoedigd door een Ijslandse man. Het is gelukkig wel droog en half bewolkt, het is vooral de noorderwind die het koud maakt.

DSCN0906

Het eerste stuk gaat over een vrij grote weg in de richting van Reykjavik. Ik maak eerst een tussenstop bij Guesthouse Alex, waar ik de laatste nacht door zal brengen in een huisje en hier drop ik wat spullen (onder andere de fietshoes en de extra tas) en ik koop hier direct een gasflesje. Helaas vergeet ik mijn bidons te vullen dus moet ik later nog een tussenstop maken bij een tankstation.

DSCN0907

Even verder sla ik rechtsaf naar Grindnavik. De weg gaat door een kaal landschap met rotsen en mos, en een paar kleine klimmetjes. Ik kom langs de Blue Lagoon, een luxe badoord, maar die ziet er van de buitenkant uit als een fabriek. Ook Grindnavik straalt niet veel gezelligheid, ik doe doe direct wat boodschappen, de winkel gaat namelijk om zeven uur dicht en het is al vijf uur geweest.

DSCN0910

De camping is prima, 1.307 ISK, gratis douche en een keuken waar je ook kunt zitten. En ik zie er al meer vakantiefietsers dan in de eerste hele week in Noorwegen. De vliegreis hebben er wel voor gezorgd dat de versnellingen en het tellertje het niet (goed) doen. De laatste repareer ik vanavond nog de versnellingen kijk ik morgen naar.

Naar dag 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *