Ijsland 2014 dag 2

Dag 2, Grindnavik – Hella
124,26 KM, 15,8 KM/H, 7.50,16
HM (volgens Bikemap): 440 HM

Route 2,773,742 – powered by www.bikemap.net

Na een redelijke eerste nacht, ik ben wel een paar keer wakker geworden en het regende, sta ik om kwart over zeven op, het is dan weer droog geworden. Ik pak mijn spullen in en kijk nog even naar mijn achterderailleur en om kwart over negen fiets ik weg.

De wind is inmiddels wat gedraaid en heb ik schuin tegen, het is zwaar om de gang erin te krijgen, door het kale landschap zie je bijna niet dat er een pittig windje staat. De omgeving is zoals je verwacht van Ijsland, links kale heuvels, rechts eerst rotsen met mos en daarachter de zee.

De eerste klim dient zich al snel aan en klimt een stukje flink door, het zal de zwaarste klim van de dag worden, de omgeving is ronduit prachtig. Tot de eerste pauze is de gemiddelde snelheid ongeveer 12 km/h, terwijl er behalve dat ene klimmetje hooguit een beetje glooiend is. Als ik weg wil fietsen komt er een gezin op de fiets voorbij, twee puberzonen en hun ouders, ook bij hen zit de snelheid er niet echt in, het ligt dus niet alleen aan mij. Al snel haal ik ze weer in.

DSCN0911

Na de pauze gaat het iets beter en kom ik in een plaatsje waar ik boodschappen doe, de laatste mogelijkheid tot de camping, de omgeving is inmiddels wat groener geworden (weilanden) en de ruige heuvels zijn wat verder weg. Landinwaarts lijkt het te regenen, maar ik fiets telkens net om de regenwolken heen en ik krijg slechts een enkele druppel.

Wat mij tegenvalt is de koude wind, de temperatuur is ok, maar fietsend is het gewoon erg frisjes. De Ijslanders vinden het blijkbaar prachtig weer, want regelmatig zie ik er één lopen in een korte broek en t-shirt, dat laatste heeft bijna iedereen aan (zonder er iets eroverheen).

DSCN0912

Na ongeveer 90 kilometer krijg ik het eerste deel onverhard van de vakantie. En alsof de duvel ermee speelt begint het ook gelijk flink te regenen.

Een stukje deze weg opgefietst te zijn hoor ik ineens gezang achter mij, ik kijk om maar zie niks. Even later lijkt het gezang een stuk dichterbij te zijn gekomen en ik kijk nog een keer, wat blijkt, ik word achtervolgt door een kudde paarden. Ik ga toch maar even aan de kant staan en er komen  zo’n vijftig a honderd paarden in volle galop voorbij, begeleid door een aantal mannen (al zingend) en vrouwen te paard. Een prachtig gezicht.

DSCN0913

Iets verderop is de camping, deze stelt niet veel voor en aangezien het nog steeds regent en het verderop droog lijkt te zijn, besluit ik door te fietsen. Eerst zeven kilometer onverhard en vervolgens nog zeventien kilometer over de ringweg, geen heel groot pretje, maar het is te doen.

In Hella vind ik al snel de camping. Deze is prima, maar dat mag ook wel voor 2500 ISK, dit is per tent dus bij een bezetting van twee personen is de prijs normaal. Het sanitair is niet heel geweldig, maar te doen, van de douche die ik neem kan de deur niet dicht en de douchekop moet vastgehouden worden, omdat het ophangdeel kapot is.

Er is echter een grote keuken waar ook gezeten kan worden, maar aangezien het erg druk is, besluit ik bij de tent te koken. Na het afwassen maak ik echter nog wel even gebruik van de keuken, waar ook Wifi is.

DSCN0914

Bij het opzetten van de tent kreeg ik een probleem met één van de tentstokken, deze is afgebroken. Er is een reservedeel, maar ik heb geen idee hoe ik deze ertussen moet plaatsen. Na telefonisch overleg met mijn zwager blijkt dat de enige mogelijkheid is om het elastiek door te knippen, niet echt ideaal lijkt mij dat bij het plaatsen en afbreken van de tent. Uiteindelijk weet ik de tentstok zo af te breken dat er geen echt scherpe randjes meer aanzitten en gebruik ik wat duct tape om de tent niet te beschadigen.

Naar dag 1

Naar dag 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *